Lycka leder till framgång oftare än framgång leder till lycka. Det tror jag stämmer, men det beror ju på hur du definierar framgång.

Jag tänkte iallafall lägga några blogginlägg med vetenskapligt beprövade sätt att öka din lyckonivå. Forskning inom positiv psykologi visar nämligen att vi till stor del själva kan påverka hur lyckliga och nöjda vi är genom att träna våra ”lyckomuskler”.

Den här gången handlar det om att sätta intentioner och mål:

Längst ner får du ett knep för att ha koll på om målet du strävar efter kommer att göra dig lyckligare.

Människor som strävar efter något som är viktigt för dem på ett personligt plan, oavsett om det är att lära sig ett nytt hantverk, att byta yrke eller att se till att barnen får goda vanor, är mycket lyckligare än människor som saknar starka drömmar och ambitioner. Om du finner en lycklig människa kommer du också att finna ett projekt.

Själva processen att arbeta mot ett mål eller en vision är ännu viktigare än att faktiskt uppnå målet. Att ha en meningsfull livsuppgift att sträva mot är ett av de bästa sätten att bli varaktigt lyckligare.

Det stärker självkänslan att ha meningsfulla mål. Målmedvetenheten ger oss en känsla av mening och kontroll över våra liv, ger struktur åt vardagen och hjälper oss att planera tiden på ett klokt sätt.

Det finns olika slags mål. Fundera på om dina mål verkligen är dina egna? Eller gör du något för dina föräldrars skull, eller för grannarnas eller din partner? Det är kanske inte så överraskande men studier har visat att människor som har mål som är grundade i hennes egna intressen och värderingar är lyckligare, friskare och arbetare hårdare och dessutom får en större lyckoökning när de uppnår sina mål.

Och kom ihåg att vi blir lyckligare och mer benägna att kämpa för en viss sak när vi mår bra även av själva strävandet. Ju bättre ett mål stämmer med din personlighet, desto sannolikare är det att vägen fram mot målet kommer att vara givande och öka din lycka.

Om du är utåtriktad kan det vara klokt att sätta upp mål som gör att du får kontakt med andra till exempel. Vad har du för egenskaper och behov?

Ett knep för att se om du är på väg mot ett autentiskt mål är att fråga dig (när du gör det du behöver göra för att nå målet – skriver en låt, leker med barn, drar ett skämt, utbildar dig..) om du känner dig mer som den människa du vill vara… eller mindre?

Jag blir mig glad av att skriva det här inlägget, att använda skrivandet för att förhoppningsvis hjälpa människor att må bra och vara nöjda med sig själva, så jag tror jag är på rätt väg.  🙂