Jag kan vara en otacksam person. Det är inte lätt att göra mig nöjd. Överallt ser jag möjligheter att göra saker bättre och sällan tar jag mig tid att uppmärksamma det jag har. Nu var det ju Thanksgiving i det stora landet i väst och det har spillt över på mig. Jag gillar idén att ha en speciell dag att uppmärksamma tacksamhet på. Jag behöver bli påmind!

Är det löjligt eller smart att vara tacksam? Vi lär oss tidigt att man ska tacka för att vara artig , men är det detsamma som att känna tacksamhet? Nja… Som föräldrar påminner vi barnen titt som tätt att tacka för maten, tacka moster för leksaken och det är ju bra.

Men vad jag tror är ännu viktigare är att ibland bara säga till sin lillgroda tack för att vi hade en sån mysig stund i stan idag. Då får man se hur hon lyser upp och rätt som det är kommer det ett spontant tack tillbaka och då smälter mammahjärtat.

Enligt forskarna hjälper tacksamheten oss att njuta av det goda i livet, förbättra vår självkänsla, minska stress, få oss att känna oss närmare andra människor och det är också ett motmedel mot negativa känslor och negativa jämförelser med andra.

Öva dig på att känna tacksamhet lite då och då.

Är du skeptisk? Känns det lite löjligt och präktigt? Och hur gör man egentligen? Ja det gäller helt enkelt att börja träna. Du kan börja just nu. Ta penna och papper och skriv ner en lista på saker som du är tacksam för. Eller bara blunda och tänk. Kanske det finns någon i ditt liv som du vill tacka, en lärare, en kompis, en kollega? Skriv ett brev eller ring. En julklapp som ger garanterat höjda lyckonivåer för både dig och mottagaren!

Ny forskning har funnit att människor som är konsekvent tacksamma även är mer energiska och optimistiska, mer hjälpsamma och mer förlåtande än människor som är mindre tacksamt lagda. Och vem vill inte vara energisk, glad och hjälpsam?

PS. Och du förresten – tack för att du läser min blogg! 🙂