apaapa
Positivt tänkande. Att kunna tänka sig frisk, att bli miljardär, att få långt lockigt hår och få leva lycklig i alla sina dagar låter ju finemang när man läser om det. Det finns mycket positivt (!) med positivt tänkande. Men problemet är att om man inte ”lyckas” så ska man liksom skylla sig själv. Jag borde ha tänkt mer positivt! Att jag inte ska kunna vara lite mer positiv! Jag måste SKÄRPA MIG!

En utmaning med positivitets-tänkandet är det faktum att det bara är ca 10 % av våra tankar och uppfattningar som vi är medvetna om. 90 % ligger och puttrar under ytan och styr vårt beteende på så många sätt att du inte skulle tro det var sant.

Thomas Enhager skrev nyligen de här kloka orden i sitt nyhetsbrev:

För att kunna tänka positivt behöver vi skapa ett positivt tillstånd i oss själva. Då får vi börja inuti och gå utåt. Vi kommer aldrig att klara detta genom att gå från så kallade positivt tänkande och leta oss inåt.”

Hur skapar vi då ett positivt tillstånd i oss själva? Jag är säker på att du har flera knep om du tänker efter. Vad får dig att må riktigt bra? En av de bästa genvägarna till att må bra inombords är att gå via sin kropp.

Tanke, kropp och känslor hör ihop och påverkar varandra inbördes. När jag coachar jobbar jag både med tankar och känslor och ser människor förändra och påverka sina liv tack vare de processer som sätts igång. Men jag märker också som yogalärare att magiska saker händer utan att vi säger ett endaste ord.

Det är bara att andas och böja kroppen lite hit och dit ett tag så går man från mattan som på små rosa moln.

Vad är det då som har hänt? Hur kan vi må så bra utan att ha tvingat fram en enda positiv tanke? En del skulle nog bryta ner det till kemiska faktorer (läkemedelsföretag som säljer antidepressiva medel till halva Sveriges befolkning till exempel), som att när vi mår dåligt har vi förhöjda nivåer av stresshormonet kortisol, seratonin-nivåerna kanske är låga och så vidare. Yogan balanserar de här nivåerna så att må-gott-substanserna ökar och må-dåligt-substanserna minskar.

Och vips, så producerar hjärnan mycket mer positiva tankar, utan minsta ansträngning. Liknande effekt kan ett gympa-pass, en springtur, meditation, ett mysigt samtal, en promenad eller en peppande bok ha.

Tankarna kommer av sig själva hela tiden, det är det naturliga sättet för hjärnan att fungera. (Fast jag har märkt att just den funktionen kan lägga ner när den behövs som bäst.) Inom yogan kallar vi tankeflödet för ”monkey mind” – våra tankar hoppar tjattrande från gren till gren hela tiden.  Visserligen kan vi till viss del styra tankarna men viktigare kanske är att lyssna på vad det är för tankar som snurrar runt i huvudet för att förstå hur vi egentligen mår inombords.

Om vi kan acceptera att våra tankar (både medvetna och omedvetna), känslor och kroppar alla påverkar och påverkas av varandra är det lättare att göra något för att må bättre. Visst är det finurligt att det mest lättillgängliga verktyget är precis där du är – din kropp. Om du börjar lyssna till vad du tänker om dig själv och andra och upptäcker att det är mycket skitsnack bland de där aporna kanske det är dags att göra något som får dig att bli glad och må bra. Kom ihåg att kroppen är ankaret i nuet och det är bara i nuet vi kan må bra.

Publicerad i Varbergsposten