Nu är det Halloween, och söta små monster knackar på dörren och vill ha godis. Men det finns ett riktigt slugt monster som inte kommer till ytterdörren – det har redan flyttat in. Du kan inte se det, men det viskar till dig så fort du funderar på att våga något annorlunda: ”Det kommer aldrig att gå”, ”du borde vara nöjd med det du har”, ”du är inte tillräckligt smart”, ”du kommer att göra bort dig ”. Din allra argaste motståndare bor inom dig själv.

Tvivlet gör oss rädda för att misslyckas. Rädda att säga nej, rädda att prova något nytt, rädda för att inte duga, rädda för att välja….Ditt inre monster gillar att du är rädd för då får saker och ting fortsätta som förut.

Vad skulle hända om du kunde släppa alla tvivel och rädslor? Ja, tänk. Men hur gör man? Börja med att locka ut monstret i ljuset genom att lyssna:

Vad är det för lömska ramsor monstret viskar i ditt öra? Sätt dig med penna och papper och skriv ner 10 negativa tankar som dyker upp när du står inför en utmaning.

Där har du fått det slemmiga mostret att kliva ut i ljuset i hela sin anskrämlighet! Exempel jag ofta hör i coachingsamtal:

Jag är feg. Jag är ful. Jag är tråkig. Tänk om jag gör bort mig!

Nu när du har fått syn på din motståndare drar du modigt vapen. Vänd varje vämjeligt påstående till dess positiva motsats:

Jag är modig. Jag är lika fin som andra. Jag är intressant. Tänk om det går jättebra!

Fortsätter du att svinga dom orden så kan monstret så småningom krypa iväg med sin taggiga svans mellan benen.

Lycka till!