Fredag

Solen stod högt på himlen då deltagarna började samlas på verandan till Åkulla Friluftsgård. Vi satte oss till rätta och med sjön som kuliss började vi med lunch och lite småprat. När alla blivit mätta och fått sitt kaffe eller te lyssnade vi på en föreläsning om att vara närvarande i nuet, mindfulness, med Kristina Sjöstedt. Därefter tog vi på oss ryggsäckarna och började vår vandring, som den här dagen skulle ta oss till Dagsås och kursgården Dagsås Yoga Mangalam.

Denna första sträcka är ca 13km och går genom vackra bokskogar, bitvis  längs blåblänkande sjöar och nästan uteslutande på skogsstigar. Inga bilar som störde, bara vindsus i träden och småstopp för att smaska på sommarens sista hallon. Efter en dryg timme tog vi fruktpaus vid Valasjön med utsikt över det imponerande klippstupet Valaklint. Sedan vandrade vi vidare till området där Bexsells talande stenar ligger. Alla släpptes lösa på jakt efter stenarna med sina rödmålade citat och ordspråk.

Vi upptäckte ganska många stenar och tydde och diskuterade ordspråken, sedan fortsatte vi färden. Efter några kilometer kom vi till grusvägen som går mellan tre sjöar och den ledde oss vidare mot Dagsås.

Vi anlände som beräknat vid femtiden och välkomnades av Emma som visade oss till sovsalen. Vi fick lite egen tid att komma tillrätta innan det blev vegetarisk middag med äppelkaka till efterätt. Och lite senare avslutade vi dagen med ett återhämtande yogapass i den vackra yogasalen. Det var speciellt skönt att avsluta passet med benen vilande upp längs väggen. Strax efter nio kröp vi till kojs.

Lördag

På lördagen hade vi tyst morgon – inget prat förrän efter frukosten. Vi började dagen med ett energigivande yogapass klockan halv sju. Efter det packade vi ihop vår lilla packning (lakanen lämnades kvar för att bli levererade med bil) och Emma serverade oss en vitaminpackad grön smoothie av färska spenatblad från trädgården, juice och kokosolja innan vi gav oss av i magisk morgondimma.

Vi vandrade i tystnad och i våra egna tankar genom skog och längs hagar till Ästad gård. Som sällskap på vägen fick vi en morgonpigg hund som tydligen tyckte att vårt underliga sällskap var i behov av vallning.

Vid nio var vi framme på Ästad gård där vi plockade åt oss av den härliga frukostbuffén, fortfarande i tystnad. Efter frukosten blev det intressanta diskussioner om hur vi upplevde att ha låtit bli att prata hela morgonen. All tyckte det varit väldigt skönt att få vara för sig själv och slippa vara social. Det gjorde att man upplevde skogen och morgonen med alla sinnen. Vi märkte också att det blev en stor kontrast och kändes lite konstigt att anlända till en matsal full av pratande konferensgäster och själva vara tysta.

Vi hade lite tid att njuta av Ästads vackra spa-trädgård och sedan vandrade vi vidare österut. Det blev paus för mindfulnessövningar och en lunchpicknick på en solig äng innan vi kom fram till Axtorna bed and breakfast vid tvåtiden på eftermiddagen.

Här skulle vi sova i 4-bäddsrum och kom till bäddade sängar och hotellkomfort. Det blev egen tid fram till middagen vid femtiden och någon valde att ta en extra promenad, någon la sig att läsa. Vid tre-tiden höll Ulrika i en coachövning som kallas Livsbalanshjulet för dem som ville. Det blev öppenhjärtiga samtal i gruppen när man pratade och coachade varandra om vad man tyckte om olika delar av sitt liv och satte upp mål för att bli nöjdare inom något område.

Middagen bestod av lax, en sparrispanacotta, goda grönsaker och nybakat bröd. Efter maten kom Beatrice Nilsson med sina stora gongar för att bjuda oss på en gong-avslappning inne i Ingers vardagsrum.

Vi la oss på yogamattor med filtar över oss och lät gongens ljudvibrationer skölja över oss. Det är en ganska kraftfull upplevelse – ett högt och väldigt speciellt ljud som ska ge läkande vibrationer till kropp och sinne. Otroligt nog var det flera som somnade mitt i det höga ljudet, men Bea förklarade att det är vanligt.

Efter gongen blev det lite kvällsfika med en god kaka och te eller kaffe innan vi drog oss tillbaka till våra rum för lite trevligt småprat innan vi somnade, somliga av oss med lite känning av träningsvärk i ben och fotleder.

 

Söndag

Den här dagen tog vi lite sovmorgon.  På allmän begäran gjorde vi även denna morgon till en tyst morgon/förmiddag. Vid halv nio samlades vi för morgonyoga och en visualiseringsövning före frukosten. Sedan åt vi gott innan vi packade ihop och började vår sista dagsetapp som skulle bli vår längsta och ta oss till Sörby Naturhälsogård utanför Vessigebro.

Vi pausade för lite yogastretch efter en stund eftersom många kände sig lite stela efter två vandringsdagar. Sedan blev det en naturlig paus vid vackra Ätrafors damm. När vi kommit drygt halvvägs började några försiktiga regndroppar falla. Den här etappen gick längs en bilväg med vidsträckta vyer, en annorlunda natur efter skogsdagarna. Vi hade fått packa med oss lunch från Axtornas frukostbuffé och stannade och åt på en rastplats under stora träd utanför Vessigebro. Janne bjöd på dagens choklad – väldigt uppskattat.

Nu började vi den sista sträckan som skulle bjuda på en lite större utmaning än beräknat. Regnet började ta i och alla drog på sig regnställen. När vi var nästan framme hamnade vi fel och fick oss några extra kilometer att gå. En vänlig bonde skjutsade de som ville och några ryggsäckar i sin bil. Gruppen behöll sitt goda humör trots omvägen och blöta fötter och snart var vi framme på Sörby naturhälsogård. Vi välkomnades av Liselotte Abel som tänt en brasa i sitt vackra rum. Det blev tid för att byta om till torra kläder och mysa med en kopp varmt te framför elden innan vi sträckte ut kropparna i ännu ett yogapass med utsikt över trädgården. Sedan blev det god vegetarisk ekologisk middag innan vi avslutade med lite småprat.

Vid femtiden kom taxibussen och hämtade oss för transport tillbaka till Åkulla. När vi återvände till starten kändes det på något sätt som om det var länge sedan vi påbörjade vår vandring, mycket längre än två och en halv dagar.

Uppfyllda av naturen, yogan, vänskapen och motionen, tog vi våra farväl och var och en gav sig av åt sitt håll. Men känslan av avslappning och inre lugn tog vi alla med oss och planering för uppföljning hade redan påbörjats.

För att få information om kommande vandringar, titta på www.nara.se eller skicka ett mail till mig.