noosaview

Just nu är jag tio procent lyckligare än vanligt. Jag är i Australien ett par månader och jag njuter verkligen av solen, blommorna, värmen och fågelsången. Jag kan förstå de med- glimten-i-ögat avundsjuka kommentarerna jag får hemifrån. Det är väldigt skönt att fly från de mörkaste vintermånaderna.

Men är jag lyckligare här än jag skulle vara om jag stannat hemma? Ja, jag vågar påstå att jag känner mig ganska precis 10% lyckligare. Helt i enlighet med lyckoforskning. Den visar nämligen att yttre omständigheter som tex att ändra miljön man vistas i kan påverka lyckonivåerna med 10% uppåt eller neråt. Vissa ögonblick, som häromdagen då jag vandrade i Noosa nationalpark med min dotter och fick se vilda delfiner skulle man kunna tro att jag skulle vara 100% lyckligare än om jag var hemma och plockade ur diskmaskinen, men det skulle  inte stämma. Lyckliga ögonblick kan lika gärna inträffa när man står med händerna i diskbaljan som när man med solen i håret spanar ut över ett turkosblått hav.

Hälften av lyckonivån handlar nämligen om vårt inre – vår inställning, vårt medvetandetillstånd, våra tankar, våra attityder.

Jag önskar och hoppas att fler och fler börjar förstå det på djupet. Vart du än går är du där, som en väldigt bra bok heter. Mina hangups, min självkänslenivå, mina vanor, alla inre utmaningar jag umgås med till vardags har följt med mig till andra sidan jorden. Det är inget jag förvånas över och det är skönt. Besvikelse är garanterad om man förväntar sig att en semester ska bringa evig lycka och välmående.

Så jag tänker: värna om ditt inre – lär känna dig själv och ta hand om ditt inre på ett bra sätt. Då behöver du inte ta omvägar kring resor, upplevelser och prylar för att hitta lyckan.

Fast det är klart att de där extra tio procenten inte kan skada heller.