Igår dominerade två kreativa genier nyheterna. Steve Jobs, Apples grundare, har gått bort och vår käre Tomas Tranströmer får Nobelpriset i litteratur!

Vad har de här världsnyheterna att göra med det goda livet? Mycket. Lyssna bara på de inspirerande och kloka berättelserna av Steve Jobs här:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc]

Ett av hans viktigaste budskap är vikten av att följa sitt hjärta och sin intuition i livet. Hade inte Steve Jobs hoppat av collegeprogrammet och börjat läsa kurser enbart baserat på vad som intresserade och inspirerade honom, som kalligrafi, hade Apples Mac och allt som kom efter det, inte funnits.

En av de viktiga sakerna han nämner är att det är omöjligt att koppla ihop sammanhangen i nutid. Det är bara i efterhand vi kan se hur valen vi gjorde ledde oss fram dit vi är idag. Och att de val då vi agerade med magkänsla istället för förnuft, intuition istället för logik, glädje istället för press att prestera, det är dom som är mest livsavgörande.

Själv har jag inte skapat något Apple (än) men jag kan idag se hur steg jag tagit lett fram till härliga saker. Käftsmällen (för att citera SJ) jag fick i början av 2000-talet när jag blev ordentligt sjuk av stress, ledde till psykologiexamen, eget företag och en livsstil som jag älskar. Men just då, utan jobb och i stor förvirring kunde jag inte alls se hur framtiden skulle bli.

Vi är alla kreativa genier, vi kan lära oss lyssna på hjärtat igen. Och bästa tiden för det är kanske imorgon när du vaknar. Som Tranströmer skriver:

”I dagens första timmar kan medvetandet omfatta världen/som handen griper en solvarm sten.”