rondell
Choklad, choklad, choklad, choklad. Säg mig vad du tänker och jag ska säga dig vem du är. Någon har räknat ut att vi tänker runt 65 000 tankar per dag. Kanske inte något skrämmande fakta, men visste du att av de 65 000 tankarna är ungefär 90 % exakt samma tankar som du tänkte igår!

Okej, jag kan gå med på att vissa dagar känns det som om alla 65 000 handlar om till exempel choklad, men det hoppades jag var ett undantag.

Inte konstigt att en del känner att livet går på rutin. Dagarna följer på varandra med samma vanor, samma arbete, samma personer man möter, samma nyhetssändning, samma kaffesmak. Hjärnan går på rutin för det krävs helt enkelt inte så mycket nytänk för att klara av vardagen.

Det är en del av hjärnans jobb att sköta saker och ting automatiskt, det vore alldeles otroligt jobbigt att behöva tänka igenom allt man gör hela tiden. Som till exempelvis när vi kör bil. Det var för de flesta av oss längesedan vi fick koncentrera oss för att komma ihåg att trycka ner kopplingen före vi växlar.

Men alltså, 90 % samma tankar… Och så finns det där talesättet att det du tänker idag bestämmer hur din framtid ska bli. Ska den bli 90 % samma likadan tills det är dags att ta adjö?

Vad går du och grunnar på? Kanske nästa semester, det förb**nade vädret, kommande fikarast, hur du ser ut i håret, vad du ska ha på dig på helgens fest, hur dina barn har det i skolan, chokladpraliner?

Jag brukar ju säga att positivt tänkande är bra, så faktiskt kan vi ju istället för att chockas av hur förutsägbara våra tankar är, glädjas åt att vi i alla fall kommer att ha i genomsnitt 10 500 tankar idag som vi inte hade igår. Undrar vad de ska handla om?

Att medvetet försöka tänka annorlunda i vardagen tycker jag är modigt. Att stanna till när man till exempel är irriterad över något och tänka ”Kan jag se det här på något annat sätt?”.

Jag brukade reta upp mig på folk som gjorde knäppa omkörningar. Jä**a idiot!! Vem tror han att han är?! osv. Nuförtiden brukar jag tänka ”Oj, dom måste vara på väg till förlossningen!” Prova det någon gång, det känns mycket bättre för hjärtat. Det kan ju faktiskt vara sant dessutom och inte vill du väl välkomna nytt liv med en förbannelse?

Jag vet inte vad ni känner, men jag vill i alla fall tänka nya tankar hela tiden. Framförallt skulle jag vilja slå ett slag för att tänka STÖRRE tankar. Så att det inte blir som i en textrad på Kents senaste skiva ”har du tänkt på att vi nästan aldrig lyfte vår blick från marken”.

Så idag tycker jag du ska satsa på att göra något annorlunda. Stå på ett ben när du borstar tänderna, bjud en arbetskamrat på bio, laga något helt nytt till middag.

Själv ska jag köra ett par extra varv i rondellen, då kanske fler än jag får nya tankar!

www.ulrikasandstrom.com
Tidigare publicerad i Varbergsposten