sol05
Om det gick att sätta solen på en pinne skulle jag gladeligen sluka den i bästa cirkusstil. Sedan skulle jag dramatiskt dra ut den och puff! blåsa eld i den igen. Sträcka den över huvudet och känna mig allsmäktig.

Jag, liksom troligen du, har nämligen ett enormt behov av solljus just nu. Och äntligen börjar moder sol visa sitt ansikte för oss nordbor igen.

Istället för att sluka solen oralt får jag nöja mig med att ta in den genom huden. Det vill säga de få kvadratcentimeter som sticker ut mellan mössa och halsduk. På väg till postlådan stannar jag vid husväggen och lutar upp näsan. Inomhus drar jag undan alla gardiner så långt det bara går. I bilen fäller jag våghalsigt upp solskyddet och bländas och njuter.

Soldyrkan på hög nivå pågår i Varberg och Sverige. Som vi har längtat och väntat och misströstat. Mitt i den mörka hösten och vintern vi haft är det lätt att börja tvivla på att någonsin få se den gula skivan igen.

Enligt Wikipedia är Sol den gudinna som för solens vagn över himlen. Hon är dotter till Mundilfare och Natt. Månen är hennes bror och hon var gift med Glen, som man ju kan tycka är ett alldagligt namn i sammanhanget.

Gudarna lät Sol köra solens vagn som de skapat för att lysa upp världarna med hästarna Arvaker och Allsvinn. Hon driver på sina hästar för att hålla undan för vargen Skoll som jagar henne. Då är det kanske Skoll vi ska skylla vår långa vinter på?

I yogan hyllar man solen genom en serie rörelser som kallas solhälsningar. Solhälsningarna sätter igång blodcirkulation och värme i kroppen. Och det som är fint med solhälsningen är att man inte bara hyllar solen som är vänlig nog att ge oss liv här på jorden, utan man hyllar även solens egenskaper som finns i en själv.

Du har värme, energi, lyskraft och makt att sprida ljus över människor och varelser i din närhet. Så i takt med att du tar in ljuset utifrån, se till att själv stråla så omgivningen blir fullständigt bländad.

www.ulrikasandstrom.com