drsnuggles

Beslutsångest? Hela tiden förväntas vi välja – vad ska jag göra med det här mailet? Vilken sorts tandkräm? Vilket jobberbjudande ska jag ta? Ska jag gå ut med kompisarna eller stanna hemma? Ska jag våga starta företag eller inte?

Vi vill hela tiden fatta det perfekta beslutet. Och vi är rädda för att ta fel beslut och rädda för det okända. Ofta vet vi inte vad som är det bästa valet, det finns inget sätt att veta exakt vad som händer i olika scenarier, och då kan vi bli stressade. Så hur tar vi beslut när vi inte vet vad som är bäst?

Ibland bestämmer vi oss inte alls. Vi väljer den enkla vägen och flyttar beslutet till en aldrig infallande framtid. Det är kanske därför mina mailkonton ibland växer så att de hotar krascha hela datorn, det kanske är därför du inte tagit steget att byta jobb eller tandkrämssort.

Lugn, här kommer en enkel metod för att våga ta beslut som jag själv ska prova:

Sluta se besluten som slutgiltiga, se dem som experiment.

De här orden läste jag på kloka Leo Babutas blogg och tänker praktisera i mitt företag. Jag står nämligen inför ett val att antingen göra något som kan ge ekonomisk trygghet ett par år framöver, eller att låta bli och istället satsa mer av min energi på de delar av mitt företagande som jag verkligen brinner starkast för.

Jag bollade det här beslutet med min yogalärare Sky och insåg i samtalet att valet som verkar ekonomiskt smartast är baserat på rädsla.

”Well….”, sa han..”do you want to live in fear or do you want to live in love?”

Hm, when you put it that way…

Så nu ska jag bli en doktor Snuggles och göra experimentet att släppa taget och prova om beslutet att inte binda upp mig vid ännu ett avtal kommer att frigöra energi till det jag vill göra mest. Jag vet inte om det är det perfekta beslutet. Men det känns som ett spännande experiment.

Och kom ihåg – när man utför ett experiment finns det inget misslyckande, vilket resultatet än blir är det en lärdom för framtiden.

Vad står du inför beslut? Gör en doktor Snuggles, gör ett experiment.