1021180.large

Är du en ”duktig flicka” eller känner du  någon? En duktig flicka har väldigt höga krav på sig själv och har svårt att känna att hon duger om hon inte presterar på topp. Duktiga flickor ger allt på jobbet, i hemmet och på fritiden. Uppnår hon inte perfektion tycker en duktig flicka att hon är en värdelös sopa. Duktiga flickor ställer upp för andra men glömmer ofta ta hand om sig själva.

Här kommer några LIVSVIKTIGA* tips som jag önskar jag hade fått innan jag gick i väggen för några år sedan:

 1. Ge 90%
  Om du är en duktig flicka så är den här rubriken otroligt provocerande. Men De sista 10% behövs oftast inte, och det är dessutom dom som kan fullkomligt suga ur dig energi. 90 % är tillräckligt, troligen är det alldeles fantastiskt redan då. Lär dig frasen ”good enough” och börja träna.
 2. Välj den enkla vägen
  Jag ska berätta en hemlis. Livet måste inte vara en kamp – du måste inte svettas blod för att lyckas med det du vill ta dig för. Du kan välja att släppa efter lite på ambitionen och perfektionismen. Vips kanske du hittar ditt flow när du lugnat ner dig litegrann. Var lite mindre som en spermie och var mer som ett ägg. Ta emot.
 3. Skicka ut din Gremlin i utvisningsbåset
  Jag brukar ibland kalla den där kritiska inre rösten som viskar negativa saker som ”det går aldrig”, ”gör dig inte till”, för din Gremlin. Ett fult litet troll som säkert kommer att börja babbla för fullt när du tränar på punkt nummer ett. Påminn dig själv om att du inte behöver vara perfekt, ge dig själv tillåtelse att ta ett steg tillbaka ibland.
 4. Väck upp en inre bästis
  När vi hela tiden söker efter bekräftelse utifrån, genom att prestera på jobbet till exempel, frestas vi att överdriva vår insats. Träna dig i att ge dig själv bekräftelse. Som en motpart till din Gremlin, uppmuntra en inre bästis som tror på dig och uppmuntrar varje steg du tar. Och som kan hugga huvudet av din Gremlin när det behövs.
 5. Sätt gärna mål men släpp det krampaktiga greppet om resultatet
  Målsättning kan vara toppen och hjälpa dig fokusera och uppnå bra saker. Men koppla aldrig ALDRIG din känsla av egenvärde till huruvida du uppnår målet eller ej. Gör istället ditt bästa (eller 90%) och släpp sedan taget. Ha tillit och låt saker ha sin gång.

Om du nu måste vara bäst – bli bäst i världen på att ta hand om dig själv.

people_are_not_perfect.jpg

 

*)”duktig-flicka”-syndromet kan döda livsglädjen och leda till utbrändhet och andra otrevligheter.