(Tidigare publicerad som krönika)

Vad kan vara mysigare än decembers gradvist stigande ångestkänsla över allt som måste hinnas med för att göra julen perfekt? För att hjälpa er mot målet om den fulländade julen har jag sammanställt en användbar lista:

  • Jämför dig så mycket som möjligt med alla andra. Lägg märke till vad var och en gör inför jul (Linda bakar pepparkakor, Leif tillverkar alla julklappar själv, Pia lägger julskinka i blöt, Barbro storstädar förrådet, Pelle lyser upp trädgården med fem kilometer lampor osv). Lägg sedan ihop alla dina iakttagelser så att du får en mall för vad du själv måste göra för att vara lika bra eller bättre.
  • Spara julklappsinköpen till sista veckan innan jul. För att det ska bli någon sport, ta de sista och allra viktigaste klapparna den 23:e. What the heck – en del affärer är ju öppna även julafton.
  • Gör inte upp med någon om att inte köpa klappar i år – nej, köp till ALLA du känner, deras barn, kusiner och kaniner. Se till att lägga ribban rätt – minst 300:- per julklapp så att du garanterat har tomt på kontot i januari.
  • Glöm allt vad miljö heter och fokusera på att ge ditt bidrag till konsumtionssamhället genom att handla, handla och handla tills du stupar. Gärna billigt, massproducerat krafs. Detta leder oss in på nästa punkt:
  • Planera in MINST fem besök till Ullared eller andra lågprisvaruhus i december. Ta med alla barnen om du har några, skriv en lång inköpslista och bestäm dig för att klara av listan på under en timme.
  • Vid varje inköpstillfälle, se till att alltid hitta den bästa kassakön, byt gärna några gånger om det verkar gå snabbare längre bort.
  • Kom ihåg att traditioner är till för att följas. Allt ska vara som det alltid har varit, annars är julen ett komplett misslyckande.

Om ni följer dessa kloka råd kommer julaftonsmorgonen gry över ett perfekt hem och har du tur orkar du faktiskt ta dig ur sängen och genomföra julfirandet innan kollapsen kommer.

Vad du än gör, stanna inte till före och fundera på vad som egentligen är viktigt med jul, vad julmys innebär för dig. Nej gör inte det. Ta absolut inte fram papper och penna just nu och skriv ner några rader om vad du egentligen önskar dig av jultomten.

För det är väl inte lugn, gemenskap, glädje och kärlek du vill ha?

Ulrika SandströmNära coaching
www.naracoaching.se