Happy_Brain_large

Lovade du att börja träna och äta mer morötter på nyårsafton? Vilket strunt. Glöm motion och bra mat! Det är helt enkelt inte värt besväret.

Tänk bara på hur dåligt man brukar må efter ett motionspass. Jag brukar känna mig helt deppig när jag har tvingat mig iväg och träna. ”Varför gör jag det här mot mig själv?” brukar jag tänka. Varje gång ångrar jag mig och önskar att jag hade valt soffan istället. Speciellt efter yoga eller zumba.

För att inte tala om när jag äter nyttig mat. Energinivån sjunker under fotsulorna, magen känns som en klump och helst vill jag gå och sova på en gång. Och själva maten med alla sina färger – fy så grällt. Tacka vet jag beige mat.

Tänk så meningslöst det är att springa runt efter en innebandyboll eller trötta ut sig med att simma fram och tillbaka i simhallen tiotals gånger där det enda som kan distrahera dig från dina värkande muskler är – ingenting.

Istället för motion och mat tycker jag du kan satsa din energi på sånt som påverkar din hälsa och goda humör garanterat mycket mer. Som exempelvis:

  • Dina relationer
  • Vad du sysselsätter dig med
  • Din kreativitet
  • Din omgivning
  • Din ekonomi
  • Din andlighet

Ok, nu menar jag faktiskt allvar. Varje punkt på listan kan både göra dig sjuk och göra dig frisk, håller du med? En förälskelse eller en känsla av gemenskap kan göra dig frisk, medan dåliga relationer kan förgifta dig. Att sjunga, skriva, teckna eller skapa på olika sätt kan vara som medicin – men om du vet vad du längtar efter att göra men inte gör det, kan det förgifta dig. Att leva där du vill bo och omge dig med det du gillar kan läka din kropp – medan att leva på en plats där du inte alls trivs och känner dig instängd kan göra dig sjuk.

Det finns mycket forskning som stöder det här. När jag skriver “som medicin” menar jag inte bara att man “mår bra”. Man kan fysiskt på cellnivå se på kroppen att immunförsvaret stärks och kroppens självläkning kör på för fullt t ex när man är kär, uttrycker sin kreativitet på något sätt eller omger sig med natur och blommor. Det är på riktigt, det går att mäta.

Precis som motion och nyttig mat. Men det som är intressant är att allt mer forskning pekar på att vår mentala/känslomässiga hälsa påverkar vår fysiska hälsa och allmänna välmående och livskvalitet långt mer än vad vi äter, hur ofta vi motionerar, om vi röker, hur vi sover eller hur många vitaminer vi tar.

Så min slutsats är – var smart, motionera om du nu vill det och ät för alla del lite mer grönt, men framför allt – ta hand om ditt inre och lev det liv du vill, ärligt och äkta. Då kan den fysiska hälsan få blomstra.

Ja den kommer nästan inte kunna låta bli.

Tidigare publicerad i Varbergsposten
www.ulrikasandstrom.com