Viktigast är att matcha temuggens färg med texten.

Glädjen i att skriva ligger inte i perfekt kommatering. Magin ligger i att släppa taget och låta orden själva hitta sina vägar till känslor och tankar som ligger och puttrar under ytan.

Genom att skriva om sitt liv, till exempel i en dagbok, får man distans till både sig själv och det som händer en. Jag har dokumenterat stora delar av mitt liv i dagböcker i alla storlekar och färger. Studier har visat att skriva är väldigt hälsosamt på många sätt; det kan minska stress, hjälpa till att bearbeta trauman och öka självinsikten bland annat. Att skriva för att ge näring till det goda i livet är en riktigt bra idé.

En av de bättre disciplinerna jag periodvis håller mig till och alltid återkommer till är att skriva morgonsidor.

Ursprungligen myntat av Julia Cameron i den fantastiskt bra klassikern ”The artist’s way”, är morgonsidor ett sätt att inte bara slipa sitt skrivande utan ett sätt att släppa fram kreativiteten inom sig genom att rensa bort sånt som står i vägen.

Morgonsidor innebär att jag sätter mig nästan varje morgon och skriver tre a4-sidor text för hand. Ingen editering är tillåten. Inga pauser. Det gäller att bara låta pennan gå tills sidorna är fyllda. De kan vara fyllda med rappakalja, gnäll och självömkan, det gör ingenting.

Kommer man inte på något att skriva så skriver man ”jag vet inte vad jag ska skriva” tills något dyker upp i huvudet och man kan fortsätta.

Det finns inga som helst krav på innehåll, meningsuppbyggnad eller stavning. Det behöver inte ens vara läsbart. Ingen ska någonsin läsa det du skriver. Man kan spara sina sidor för att kanske titta på dem längre fram, men du kan lika gärna bränna upp dom i kaminen.

Morgonsidornas magiska effekter för mig:

  • Jag rensar hjärnan och kan uttrycka mig och tänka klarare under dagen.
  • Jag tillåter mig att skriva hur dåligt som helst, vilket gör att jag skriver bättre när det är ”på riktigt”.
  • Rätt som det är dyker det upp en riktig liten ädelsten mitt i rappakaljan som jag kan använda.
  • De hjälper mig att sortera tankarna när jag står inför en utmaning.
  • De gör mig uppmärksam på den inre dialogen (och mina egna monster)

Om morgonsidorna låter som överkurs, börja med en dagbok. Var inte för högtidlig. Strunta i skrivregler. Skriv om det som är verkligt viktigt. Fokusera på magin.