framsidebild flyer

Två minuter här och där betyder inte särskilt mycket om man ser till en hel dag, en vecka eller en livstid. Vad kan man göra på två minuter? Kolla Facebook, slösurfa på nätet, stirra på tv-reklam eller klippa tånaglarna. Två minuter är ju ingenting. Eller?

Jo jag vill påstå att det finns två slags minuter som du kan spendera just precis nu, som skulle kunna ha en ofantlig påverkan på din hjärna och därigenom ditt liv.  Jag ska bespara dig spänningen – det är två minuters tyst inåtriktad uppmärksamhet jag menar. (Även kallat meditation, men det är ett så pretentiöst begrepp för många att jag inte vågar använda det här)

Va? Vilket trams! Kanske någon fnyser och snabbt bläddrar vidare. Men vänta lite, det är så enkelt, det kräver så lite och det kan förändra så mycket. Som droppar gröper ut stenar.

Så här lätt är det: Ta två minuter från din otroligt upptagna dag (videoklipp på Facebook) och sitt stilla, blunda och fokusera på ditt andetag. Känn hur det kommer in i kroppen och sedan åker ut igen. När tankarna drar iväg, locka dem vänligt tillbaka till andetaget. Som en tålmodig mamma till en sprudlande pigg två-åring som inte kan sitta stilla.

Här kan du lyssna på mig och vårfåglarna om du vill:

 

Så, färdigt! Ingen perfekt lotusposition med ben och fötter hopplöst intrasslade, ingen guru, ingen tempelsal. Bara lägga märke till andetaget. Inget fanatiskt borttryckande av tankarna, bara låt dem väsnas och kom tillbaka till andetaget.

För enkelt för att ha någon effekt? Ja, det ska erkännas att du inte blir andligt upplyst eller ens särskilt mycket klokare efter de där första minuterna. Du kommer inte uppnå nirvana, du kommer inte att plötsligt bli totalt kolugn resten av dagen.

Men du har börjat omforma din hjärna och kanske märker du ett lite större lugn inombords. Du har skapat dig ett litet utrymme av stillhet i det ständiga bruset av intryck utifrån. Du har börjat märka hur tankar kan komma och pocka på, tjatandes om att du ska kolla något, oroa dig för något, älta något, men att du inte alltid behöver haka på och följa med.

Och det är ingen liten början. Tänk om du gör de här två minuterna imorgon, nästa dag och dagarna efter det. Du kommer att ha lärt dig några livsviktiga saker. Du lär dig hitta lite utrymme mellan tankarna. Du skapar en paus som hjälper dig reagera mindre på irriterande saker (och människor) omkring dig. Du kommer att ha upptäckt ditt eget andetag och hur det kan påverka dig. Studier visar att du faktiskt omskapar hjärnan med den här enkla övningen.

Och så tar det bara två minuter per dag. Kanske du kan välja bort ett Youtube-klipp med knasiga katter?

Det finns förresten en annan tvåminutare som gör skillnad – tandborstningen. Inte många ifrågasätter den (ja utom mina barn då). Vad tror du gör mest skillnad i ditt liv – rena tänder eller lugn inombords?

Ulrika Sandström

Tidigare publicerad i Varbergsposten, förutom ljudklippet förstås!